وضعيت صنعت ظروف چيني در ایران
ازاواخردهه 60 ورود چيني آلات خارجي به كشور ایران ممنوع شد و با توجه به كم شدن واردات و قيمت بالاي محصولات خارجي،واحدهاي جديد احداث و راه اندازي شدند. توليدجهاني ظروف چيني حدود 2/1ميليون تن برآورد شده كه كشور چين حدود 80 الی 90درصد توليد جهاني را به خود اختصاص داده است.. كشور آلمان از سال 2004، توليدي حدود 6تا 7هزار تن داشته و كشور انگلستان نيز دو كارخانه چيني را تعطيل كرده است. در شرايط كنوني عرضه جهاني بيش از تقاضا می باشد.
كشور ايران نيز دومين توليدكننده در جهان به شمار مي آيد. اين صنعت در ايران از جايگاه ويژهاي برخوردار بوده است كه آثار هنرمندان قديمي در موزه ها به چشم می خورد. صنعت چينيسازي صنعتی بسيار ظريف و دقيق است که علاوه تجهیزات پیشرفته نياز به مهندسین ،تکنسین ها و نیروی کار ماهر و با انگیزه و همچنین کارفرمایانی خوش ذوق می باشد تا در کنار تولید و کار تیمی بتوانند به نیاز های مشتریان دقیق و با سلیقه خود جامع عمل بپوشانند. نياز داخل كشور در سالهاي قبل از انقلاب اسلامي ايران معادل 30 هزار تن چيني در سال بوده است كه به كشور وارد ميشد و فقط مقدار كمي توسط چند كارخانه داخلي توليد ميشده است. تعداد 5 واحد به ظرفيت اسمي حدودا 5200 تن فعاليت داشتند كه بعد از انقلاب اسلامي با توجه به سياستهاي تشويقي مسئولان كشور حركت چشمگيري در پيشرفت اين صنعت رخ داد. سابقه توليد ظروف چيني بهصورت صنعتي در كشور ايران حدود 39 الي 44 سال است .
وضعيت توليد داخلي محصول
بزرگترين توليد كننده ظروف چيني در جهان كشور چين ميباشد و بهترين ظروف را كشور آلمان توليد ميكند. در سال 1378 سرانه مصرف در ايران 0.6 كيلو گرم بوده است. در اين سال ميزان فروش داخلي ظروف چيني 38147 تن به ارزش 534 ميليارد ريال بوده است. اين ميزان فروش نسبت به سال 1373 از نظر وزن و ارزش به ترتيب 67 و 192 درصد افزايش داشته است. در سال 1378 بيش از 953 تن ظروف چيني به ارزش1.1 ميليون دلار به كشورهاي حاشيه خليج فارس، تركيه، كانادا و آسياي ميانه صادر گرديد. اين ميزان نسبت به سال قبل از نظر وزن و ارزش به ترتيب 56.7 و 120 درصد افزايش يافته است. سهم صادرات از توليد ظروف چيني در اين سال تقريبا 2.5 درصد بوده است.
روند توليد و ظرفيت اسمي كارخانه هاي توليد ظروف چيني در ابتداي سال 1383 به 64300 تن رسيد و طي سال 1383 طرح توسعه چيني همگام با ظرفيت 1500 تن و چيني نسترن به ظرفيت 4 هزار تن راه اندازي شد وهمچنين چینی تقديس (گناباد) نيز توليد آزمايشي را شروع كرد. در اواخر اسفندماه فاز يك طرح توسعه طوس چيني به ظرفيت 7500 تن و چيني البرز به ظرفيت 3500 تن راه اندازي شد. همچنين چيني مرجان با طرح توسعه يك هزارتني با ساخت 4 دستگاه كوره شاتل ساخت داخل راه اندازي شد. از اين رو، ظرفيت اسمي توليدظروف چيني تا پايان سال 1383 با راه اندازي واحدهاي ياد شده به 83300 تن رسيده است.
ميزان توليد سال 1383 با توجه به تعطيلي كارخانه چيني ابهر (در ابتداي سال) و تعطيلي كارخانه هاي چيني گيلان، چيني مهدي و طرح توسعه چيني پارس از سال 1382 (در مجموع به ظرفيت اسمي 9هزار تن)، معادل 50237 تن بوده است كه نسبت به ظرفيت 57300 تن (مجموع ظرفيت هاي كارخانه هاي فعال و در حال توليد ، طرح توسعه چيني همگام و چيني نسترن با نصف ظرفيت دوهزار تن «راه اندازي نيمه دوم سال» و بدون در نظر گرفتن ظرفيت طرح هاي توسعه راه اندازي شده در آخر سال و كارخانه چيني تقديس گناباد، بازده توليد، 6/87درصد است كه در مقايسه با توليد سال 1382، حدود 8/6درصد افزايش توليد داشته است. طی گذشت سال ها ظرفيت اسمي واحدهاي فعال ظروف چيني با تعداد 18 واحد و چند واحد كوچك جمعاً به ميزان 68300 تن است. توليد واحدهاي ظروف چيني در سال 87 برابر 47000 تن برآورد شده است که نسبت به گذشته با کاهش رو به رو شده است.
با توجه به اينكه توليد كنندگان داخلي از جديدترين تكنولوژي هاي توليد چيني بهره مندند و همچنین تعدادي از واحدها بهدنبال بهبود كيفيت و كميت توليد مراحل خريد و نصب ماشينآلات براي طرح توسعه را در دست اجرا دارند روز به روز به روندتلاش خود برای رقابت با تولیدات ظروف چيني خارجي به لحاظ كيفيت و زيبايي می افزایند که این امر جز با حمایت دولت و مصرف کنندگان ایرانی میسر نخواهد شد . امروزه كارخانجات توليد چيني داخلی به دنبال بهبود وضعيت توليد ، ايجاد تحول در توليد ، ساخت تجهيزات مورد نياز به صورت تخصصي ، پايين آوردن هزينه هاي توليد هستند و با در نظر گرفتن نیازهاو سلیقه ی مشتریان به فعالیت خود ادامه میدهند.
طراحی و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن